lišta zelená

 

Recepty... Vaříme dobroty

Nevíte, co budete vařit k večeři? Potřebujete recept na nějaké rychlé a laciné jídlo? Nebo máte chuť se v kuchyni vyřádit a chcete vyzkoušet neobvyklý recept, ba přímo exotický? Dáváte přednost tradičním receptům české kuchyně? Ať je to tak nebo tak, zde najdete spoustu receptů a insipirace. Vítejte! Přejeme vám dobrou chuť!

Trocha Exotiky


Jablečné čatní
Jablečné čatný Ingredience: 6 středně velkých jablek, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 2 celé kousky skořice, 1 lžička anýzu, 2–3 sušené a nadrcené chili papričky, 5 hřebíčků, 1 lžička kurkumy, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru (nejlépe hnědého).
Postup: Jablíčka omyjeme, oloupeme slupku a vykrojíme středy. Rozkrájíme na malé kostičky. V nerezovém hrnci rozehřejeme rostlinný olej, a když se z něj začne kouřit, přidáme zázvor, skořici, anýz, chili a hřebíček. Smažíme do doby, než anýz ztmavne (asi půl minuty). Po celou dobu mícháme. Okamžitě přidáme kurkumu a kousky jablek. Opět nezapomeneme míchat a smažíme až do zhnědnutí jablíček, což trvá asi 5–6 minut. Potom přidáme vodu.
Přikryjeme pokličkou a vaříme asi čtvrt hodiny. Často mícháme. Jablka musí být úplně měkká. Poté je rozmačkáme, přidáme cukr a zvýšíme teplotu. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí.
Podáváme ke sladkým jídlům.
Naše rada: Použít můžete jakýkoliv druh jablek. Vybíráme však jablka pevná a zralá. Jablka můžete nahradit i jiným ovocem, švestkami, meruňkami, broskvemi, mangem, ostružinou...

Sušené meruňky s kardamonovým sirupem a zmrzlinou
Sušené meruňky s kardamonovým sirupem a zmrzlinou Ingredience: 1 litr vanilkové zmrzliny, 2/3 šálku lehce opražených nasekaných pistácií,  1 a 1/4 šálku sušených meruněk, 500 ml horké vody, 1/4 šálku moučkového cukru, 3 lusky kardamonu nebo 4 lžičky práškového, 1 kousek skořice.
Postup: Smícháme zmrzlinu s pistáciemi, dobře rozmixujeme a rozdělíme do šálků (8 x 125 ml). Necháme znovu zamrazit. Meruňky zalijeme v kastrůlku vařící vodou a necháme stát 30 minut. Přidáme cukr, kardamon a skořici a povaříme na slabém plameni, dokud se obsah nezmenší na polovinu, vychladíme. Zmrzlinu vyklopíme na talířky a přelijeme sirupem s meruňkami. Pro zjednodušení lze použít koupenou pistaciovou zmrzlinu.

Čatní z máty a koriandru
Ingredience: 1 šálek čerstvých mátových lístků, 1 šálek čerstvých lístků koriandru, 1 zelená chilli paprička, 2 lžičky soli, 1 a 1/2  lžíce cukru, 1/2 šálku bílého jogurtu.
Postup: Mátové a koriandrové lístky nadrobno posekáme spolu s chilli, smícháme se solí a cukrem a utřeme do jemné pasty. Přidáme bílý jogurt. Podáváme stejně jako předchozí omáčky: chlazené.
Originál příloha: indický chléb naan

Více receptů a článků najdete na  www.stastnezeny.cz

 
 

Dobrý den, jmenuji se
Dr. Pytloň Voleček

Ukaž další
 
 

Přidej si mě na své stránky

 

Vrchni.cz - hodnocení restaurací

 


Recepty [Hlavní strana] [Polévky] [Drůbeží] [Vepřové] [Hovězí a telecí] [Ryby] [Bez masa] [Moučníky] [Dietní kalkulačka] [Odkazy] 

Kontakt 

 recepty@upcmail.cz
Články   [Náš domov] [Zdravi a krasa]

NAVRCHOLU.cz

optimalizace PageRank.cz