BIANCA

Bianca Synonyma: Egri Csillagok 40, Bianka, May Rot, Бианка
Barva: bílé
Výskyt ve vinařských oblastech: HUN – 56 ha  (2003)
RUS  – 2721 ha (2005, Krasnodarský kraj), 775 ha (2001, Donská oblast)
Původ: Bianca je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2 (semenáč Seyvve Villard 12375) a odrůdy Bouvierův hrozen (1963). Bianca patří k nejrozšířenějším  interspecifickým odrůdám, obzvláště je oblíbená v Rusku, kde její výměra přesáhla 3000 ha). Bianca byla registrována byla v roce 1982 v Maďarsku, v Rusku potom v roce 1993.
Listy: tmavozelené, hladké, ostře zubaté, trojlaločnaté s nevýraznými laloky až celokrajné, středně veliké. Řapík středně dlouhý až dlouhý, narůžovělý.
Růst:  střední
Doba zrání:   raná, začátek září
Hrozen a bobule: Hrozny jsou malé, kuželovité s křidélky, řidší, jejich hmotnost  bývá 80-140 g.  Bobule jsou středně velké, kulaté,  s průměrem okolo 15 mm a hmotností 1-2 g, zlatožluté barvy. Slupka je pevná, dužnina je řídká, neutrální chuti.
Obsah cukrů a kyselin:   cukernatost 18-22%, kyselost 7-9 g/l
Vyzrávání výhonů:    dobré
Plodnost dřeva:  70-80%
Počet hroznů na výhon:  1,6-2,0
Zatížení, řez:    50-60 oček na keř, snáší i řez na čípky.
Odolnost k mrazu:  vysoká (-25 až -27°C)
Odolnost k chorobám:  odrůda má vysokou  odolnost proti všem houbovým chorobám (jen k červené spále je citlivější), proto ji lze pěstovat zcela bez chemické ochrany.
Víno: Kvalitu vína ovlivňuje termín sklizně a způsob zpracování hroznů. Bianca vyžaduje rychlé zpracování, kvašení při nižších teplotách a přísně reduktivní technologický postup. Obsah alkoholu ve vínech dosahuje mezi 11 a 12,5%. Bianca jako neutrální odrůda révy vytváří víno neutrální, s mírně ovocným buketem podobným chrupkám, v dobré zralosti plné a harmonické, v souhrnu typu Pinot blanc.
Zvláštnosti: Odrůda má krátké vegetační období, protože pozdě raší, ale potom je její vývoj rychlý. Vzhledem k pozdnímu rašení ji nepoškozují jarní mrazy, navíc má velkou odolnost k zimním mrazům, což jí dává předpoklady k pěstování v okrajových oblastech pěstování v ČR. Přesto, že její bobule nejsou obzvlášť velké, tato odrůda je díky své chuti  oblíbená i jako stolní. Nevýhodou může být malá velikost hroznů, což vyžaduje větší pracnost při sklizni.
Moje zkušenosti – Haná, 250 m n.m., chráněné stanoviště:
Jeden keř, vysazen 2005, plodil 2006 i 2007. Přesně odpovídá popisu. Odolný mrazu i chorobám, jen je méně vzrůstný než sousední Palatina. Hrozny jsou malé, ale výborné chuti. Tuto odrůdu můžu jen doporučit, dá se použít i jako základ vinice v okrajové oblasti.   
 

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho