KIŠMIŠ ZAPOROŽSKIJ

Kišmiš zaporožskij Synonyma:  Кишмиш запорожский
Původ:  Vyšlechtěn v ukrajinské OV “Vinogradnaja Elita”  křížením odrůd Viktoria a Rusbol
Listy:  velké,  málo vykrajované na dlouhém řapíku.
Růst:   silný
Doba zrání:   velmi raná až raná (v Novočerkassku 110-120 dnů).
Hrozen a bobule:  Hrozny velké až velmi velké, 600-900 g (až 1500 g), konické, často  křídlaté, střední hustoty, málokdy řídké Bobule oválné, tmavě červené nebo tmavě fialové, harmonické chuti, masitě šťavnaté,  Třída bezsemennosti III-IV, vyskytují se poměrně velké rudimenty. Degustační hodnocení poměrně nízké – 7,1 bodu. Průměrná hmotnost bobule 2- 2,5 g , rozměry 16-19x15-17 mm.
Odolnost k mrazu:   vysoká (–25°C)
Odolnost k chorobám:  Odolnost Kišmiše záporožského je zvýšená. Chemickou ochranu vyžaduje jen v případě silného infekčního tlaku houbových chorob.
Zakořeňování řízků
Zvláštnosti:  Kišmiš zaporožskij je velmi úrodný, proto je zapotřebí regulovat násadu hroznů. Je velmi dobrým opylovačem pro odrůdy s ženským typem květu. Podle ukrajinských zkušeností v teplých letech (2007) bývají rudimenty v semenech větší než v chladnějších letech.
Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru
Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov).
Kišmiš zaporožskij
Kišmiš zaporožskij Kišmiš zaporožskij

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho