NERO

Nero Synonyma:  Bornemissza Gergely 15, BG 15
Původ:  Nero je maďarská stolní odrůda, v jejímž původu (Seyve Villard 12375 x Gárdonyi Géza (Medoc noir x Čabaňská perla))  se dá najít i proslulá moštová odrůda Merlot.Mezi zahrádkáři je běžná a oblíbená nejen v u nás, ale i třeba v Polsku, kde v internetové anketě je spolu s Kodrjankou každoročně nejoblíbenější modrou stolní odrůdou. V Maďarsku je od roku 1993 registrovaná a od roku 1997 je v Německu právně chráněná. Podle P. Pavlouška se z ní v Maďarsku vyrábí růžové šumivé víno.
Listy: středně velké, tří až pěti laločnaté s středně hlubokými výřezy, zoubkování listu je  ostré. Čepel listu středně zelená, zespodu hladká. Stopka listu je dlouhá.
Růst:  silný
Doba zrání:   raná, konec srpna, začátek září (2007 první dekáda srpna)
Hrozen a bobule: Hrozny středně velké, středně husté, křídlato - konické. Hmotnost hroznu je 200 – 300 g.  Bobule je středně velká, oválná, modré barvy s voskovým ojíněním . Hmotnost bobulí se udává 3-5 g , u mě 2007 jen 2,5 g. Chuť harmonická, jemně aromatická, velmi dobrá. Dužnina chruplavá až masitá, slupka pevná. Podle D. Pospíšilové měla tato odrůda z 23 zkoušených odrůd nejvyšší obsah resveratrolu (látka považovaná za jeden z nejlepších antioxidantů) v bobulích i ve víně!
Obsah cukrů a kyselin:   cukernatost 16-17%, kyselost 6 g/l
Vyzrávání výhonů:    velmi dobré
Plodnost dřeva:  70-90%
Počet hroznů na výhon:  1,3-2,0
Zatížení, řez:    6-12 oček/m2,  40-50 oček na keř, snáší i krátký řez (ale na krátkém dřevě je menší velikost hroznů).
Odolnost k mrazu:  střední (-22 - –24°C)
Odolnost k chorobám:  odrůda má zvýšenou  odolnost proti plísni révové a padlí,  lze ji pěstovat bez chemického ošetření nebo pouze s fungicidním ošetřením v případě velmi silného infekčního tlaku padlí révového. Při ponechání hroznů na keři může být napadena šedou plísní.
Zakořeňování řízků: dobré
Moje zkušenosti – Haná, 250 m.n.m., chráněné stanoviště: Nero jsem nasadil v roce 2005, ale protože keř byl slabý, první úroda byla až v r.2007. Na keři se také projevoval nedostatek hořčíku, možná i proto byly výsledky jen průměrné. Nero je raná odrůda, velmi chutná, jen semena by mohla být menší, při jídle jsou patrná. Také velikost bobulí by mohla být větší, na stolní odrůdu mi připadají 3 g bobule malé. Cením si ale její odolnosti na choroby a také vysoký obsah resveratrolu je velmi zajímavý.
Literatura a zdroje:
D.  Pospíšilová Ampelografia Slovenska
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/nero.html
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/Atlas_reva_Adobe/modre_stol/nero.pdf
P.Pavloušek. Pěstování vinné révy v zahradách
Nero

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho